İstanbul’da Ortak Panel Düzenlendi

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Birleşik Devrimci Parti, İstanbul Okmeydanı’nda bulunan YÇKM’de “Maraş’ın ışığında anti faşist mücadele” konulu panel düzenledi.

Panele, Araştırmacı Yazar Turabi Saltık, Umut gazetesi yazarı Çağdaş Balcı ve Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Deniz Bakır konuşmacı olarak katıldı.

“Osmanlı tarihi Alevi katliamları tarihidir”

Panelde ilk olarak sözü Araştırmacı-Yazar Turabi Saltık aldı. Saltık, Osmanlı döneminin Alevi katliamları tarihi olduğunu ve Alevilerin bu katliamlara karşı isyan ettiğini bununda en bilinenini Şeyh Bedrettin’in örgütlediniz belirtti. Saltık konuşmasında, “Devlet tarafından 24 Ocak kararları hayata geçirildi. Maraş’ta işsizliğe yoksulluğa karşı miting düzenlendi. MHP ve kontrgerilla ciddi bir hazırlık yapmıştı. 162 aydın ve gazetecinin katledildiği bir dönemdi. Kontrgerilla ve ABD’nin planlandığı katliam gerçekleştirildi” dedi.

Saltık’ın ardından Umut gazetesi yazarı Çağdaş Balcı “1908 ve 1923’de iki dönüşümün olduğunu söyleyen Balcı, “Türkiye’de bir kök var. Daha öncede linç kültürü vardı. Daha sonra katliam silsilesine dönüştü. 1915’de Ermeni soykırımı yaşandı. Türk şoven sermaye birikimin bir sonucuydu bu soykırım. Ermenilerin örgütü olan Hınçak örgütü, soykırımı engelleyemedi. Ancak öncü eylemler bıraktı” diye belirtti.

TKP kökü 1930’larda tüm komünist akımları TKP etrafında topladığını kaydeden Balcı, ancak Şeyh Sait İsyanına bölük börçük davrandığını ifade etti. TKP’nin bu isyana karşı Kemalist iktidarın yanında yer aldığını söyledi.

AKP yapısal krizi aşmak için iktidara taşındı

Ardından söz alan Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Deniz Bakır ise “AKP, faşist diktatörlüğün Kürt ulusal devrimi ve batıdaki ezilen bölüklerinin politik özgürlük talebinin yarattığı basınç ile devletin emperyalizmin neoliberal ekonomi ve siyaset düzenine entegrasyonuna Kemalist ulusalcılar uyum sağlayamadı. Kemalist elitlerin yavaşlatıcı etkisinden kaynaklanan yapısal krizi aşmak için kurgulanan burjuva değişim programının sözcüsü olarak hazırlanıp iktidara taşındı. Demokrasi ve politik özgürlük sorununu burjuva düzen sınırlarında, bireysel haklar temelinde ve neoliberal programa bağlı biçimde çözüme kavuşturmayı öngören bu strateji kendi içsel çelişkilerine çarparak akamete uğradı” diye konuştu

Panel soru cevap bölümüyle sona erdi.

Gazete Patika