Dersim’den Maçka Parkı’na Kadın Dayanışması!

Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar İstanbul Maçka Parkı’nda güvenlik görevlisinin sözlü saldırısına uğrayan Çağla Köse için basın açıklaması gerçekleştirdi. Okunan basın metni şu şekilde:

“Özel mülkiyetin ve sermayenin örgütlü aklı olan otoritenin eli bir kez daha kadının bedenine iğrenç dokunuşunu yaptı.

İstanbul’da bir kadın, şort giydiği gerekçesiyle kamuya açık bir parktan çıkarılmak istendi; darp edildi, taciz edildi.

Kadına bu yaklaşımı gösteren özel güvenlik, devletin yeni tür şiddeti olarak üniversitelerde bilim isteyen öğrencilere karşı duruşunu şimdi de parkta kadının bedenine ve giyiniş tarzına karşı şiddet olarak hayata geçirilmiştir.

Yıllardır İran, Suudi Arabistan ve İŞİD in hâkimiyet alanlarındaki şeriat düzeninin kadına kadın yaşamı bakımında nelere mal olduğu ortadayken, mevcut iktidarın bu gibi vur kaç taktikleriyle şeriat düzenine duyduğu özlemi dışa vurduğunun da farkındayız.

Kadının ne giyeceğine erkeğin karar verdiği sistemin adı şeriattır, biz kadınlar bu kadın ve insanlık düşmanı zihniyeti de şeriata alıştırma provalarını da protesto ediyoruz.

Bilimin ışıklı yolunu görmüş olan biz emekçi kadınlar, asla şeriatın karanlık dehlizlerine girmeyeceğiz. Bu gerçeğin farkında olarak, giysimize karışan, bedenimize dokunan, kadını eve kapatmaya ve ona biçtiği ev kölesi ve hizmetçisi rolünü devem ettirmeye çalışan her türlü dayatmayı reddediyoruz, reddedeceğiz.

Kadına köleliği, şiddeti ve şeriatı dayatan hiçbir sistem kadının karşı koyması durumunda ayakta kalamaz. Ve kadına efendi olmaya çalışan hiçbir erkek de insan kalamaz.

Biz emekçi ve devrimci kadınlar kadının ve erkeğin tüm haklarda eşit olduğu bir yaşam için erkeği de faşizme, şeriat beklentilerine ve kadının köle olarak görülmesi anlayışlarına karşı birlikte mücadele etme çağrımızı sürdürüyoruz.

Giyim tarzı nedeniyle şiddete uğrayan kadının kız kardeşleri olarak, bugün de şortlarımızı giyip onunla dayanışmada onun yanında, faşizmin ve şeriat özlemcilerinin karşısındayız.

Devlete, iktidara ve erkek egemen zihniyete sesleniyoruz: Şeriat hayaliniz olabilir, ama erkekle eşit ve özgür olmak biz kadınların ölümüne tutkusudur.

Giysimize, bedenimize ve özgürlük yürüyüşümüze dokunan her el kirli, her zihin karanlık bir kuyudur.

Erkek egemen değil, kadın ve erkeğin eşit olduğu bir yaşam için faşizme, özel mülkiyet sistemine ve her tür efendiliğe karşı ortak mücadele için insanın özüne doğru bilinçleniyor, yürüyor ve direniyoruz.”

 

Yaşasın örgütlü mücadelemiz

Yaşasın kadın dayanışması

 

Demokratik Kadın Hareketi

 

Halkın Günlüğü